s

s

sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

TARTTOON LÄÄKIKSEEN?

PÄIVITETTY 26.2.2017

Kiinnostaako Tarton lääkis? Alla mahdollisimman perinpohjainen kuvaus, kuinka tänne haetaan opiskelemaan. Yliopiston sivuilla aiheesta infoa täällä.

^Mun tulevalta koulutieltä :-)

Moni kysyy multa, että miksi mä hain Tarttoon lääkikseen. "Onko sinne helpompi päästä?" Vastaus: Joo. Suomen lääkiksiin otetaan hakijoista noin 11-13%, kun taas Tarttoon on viime vuosina otettu 16%. Käytännössä sisään on vielä helpompi päästä, sillä varasijoilta on aika hyvät mahdollisuudet nousta. (Tarttoon hakee paljon suomalaisia "varuulta", mikäli ei Suomeen lääkikseen pääsisikään. Ja sitten jos molemmista aukeaa paikka, on Suomi yleensä se mistä se otetaan vastaan - ja näin aukeaa paikka Tarttoon seuraavana jonossa olevalle.) Lukuvuosi maksaa Tartossa englanninkielisellä linjalla 11 000e.

Tarton lääkiksen englanninkieliselle linjalle sisäänpääsyvaatimuksena on SAT biology E/M -testistä vähintään 640p ja motivation letter eli avoin hakemus. Lisäksi hakijan täytyy olla suorittanut toiseen asteen opinnot. Valintatilanteessa avoin hakemus ja SAT-koe huomioidaan 30%: 70%. 


Tarkempaa tietoa  pisteytyksestä täällä.SAT biology test

Pääsykokeena toimii siis tavallaan tuo SAT-testi, joita järjestetään (lähes?) joka kuukausi. Suomessa koe on mahdollista tehdä ainakin Helsingissä. Collegeboardin sivuilta näkee tarkemmin paikat ja ajat. Myös ilmoittautuminen tapahtuu sitä kautta.

Testi on englanninkielinen ja perustuu lukion biologian oppimäärään. Kysymyksiä on 80 ja aikaa on 60 minuuttia. 60 ensimmäistä kysymystä ovat kaikille samat ja 20 viimeistä voi valita joko ekologiaan tai molekyylibiologiaan painottuviksi. Molemmat alueet on kuitenkin osattava, sillä testiin tulee kysymyksiä kummastakin. Koe on monivalintatyyppinen, mutta tehtävät vaihtelevat erilaisten tutkimusten analysoinnista rakenteiden nimeämiseen. Oikeita vastauksia on aina yksi.

Kokeessa täydet pisteet on 800. Tällöin siis yhdestä oikeasta vastauksesta saa 10 pistettä. Väärästä vastauksesta tulee miinusta ja tehtävätyypistä riippuu, kuinka paljon. Vastaamatta jättämisestä eivät pisteet vähene. Kokeessa voi tulla kiire, sillä yhtä kysymystä on aikaa miettiä keskimäärin vain 45s. Itse sain 720 pistettä kasaan, mikä riitti sisäänpääsyyn. Tosin meidän aikaan painotus oli 100% avoimessa hakemuksessa. Vaikka kokeen vaatimuksena on vähintään 640p, niin enemmän pisteitä saa silti paremmasta tuloksesta. Tähän siis kannattaa satsata, etenkin nyt kun SAT-tulosta painotetaan yhä enemmän.

SAT-kokeen tulokset tulevat nettiin collegeboardin sivuille. Sieltä ne täytyy itse sähköisesti käydä lähettämässä yliopistolle. Jos olet tehnyt testin useamman kerran, voit itse valita, minkä tuloksen lähetät.

Itse tilasin netistä allaolevan kuvan englanninkieliset valmennuskirjat, joista tuon Barron'sin koin kaikkein hyödyllisimmäksi.
Motivation letter

Motivation letter on englanninkielinen, max. 4000 merkkiä pitkä avoin hakemus, jossa yksinkertaisesti yrität vakuuttaa valintalautakunnalle, miksi juuri sinut olisi valittava opiskelijaksi. Kirjeessä pyydetään kertomaan seuraavia asioita: 

-miksi haluaisit mieluummin opiskella Virossa kuin omassa kotimaassasi
-miksi sinut pitäisi valita opiskelijaksi
-edelliset opinnot, työt, harrastukset
-millä tasolla kemian ja biologian osaamisesi on
-miten aiot selvittää mahdolliset kulttuurieroista johtuvat ongelmat
-suunnitelmasi lääkäriksi valmistumisen jälkeen

Kirje arvioidaan oikeinkirjoituksen (30%) sekä motivaation, analytiikan ja argumentointitaitojen perusteella (70%). Lisää täällä.

^Tarton yliopiston yksi rakennus keskustassaYlioppilastutkinto / Toisen asteen koulutus

Hakukirjeen ja SAT-testin lisäksi yliopistolle tulee lähettää alkuperäiskielellä lukion (tai muun toisen asteen oppilaitoksen) päättötodistus ja ylioppilastutkintotodistus sekä näiden molempien viralliset ja leimalla varustetut käännökset. Itse sain lukiolta molempien todistusten käännökset.

Jos aiheesta herää kysymyksiä tai jää epäselvyyksiä niin kysy ihmeessä!

80 kommenttia:

 1. Hitto jos olis parempi lukion keskiarvo nii vois alkaa lukea niskalimas sat testii, tulla lääkiksee ja opiskella ja tenttiä ittensä psykiatriks :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis periaatteessa sat-testi ja avoin hakemus on ne jotka merkkaa eniten, muttta todistukset myös sinne lähetetään eli ne saattaa silti vaikuttaa :) mutta siis ei sen takia kantsi jättää hakematta ;-)Ja sitä paitsi sullahan on hyvät paperit!!

   Poista
 2. Hei! Kiitos postauksesta, autto paljonkin :) Tiedätkö yhtään, että olisiko ensi vuonna (2014) koko tutkinto olisi maksuton? :S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva et oli apua! Ja en kyllä osaa sanoa varmasti, mutta pidän epätodennäköisenä sitä, että englanninkielisestä linjasta tulisi maksuton... Hinnat taitavat päin vastoin olla nousussa! Mutta vironkielisellä linjalla ei käsittääkseni ole lainkaan lukukausimaksuja. Sinne täytyy tosin läpäistä jonkinlainen kielitesti:) yksi tuttuni täältä oli vuoden opiskellut kieltä ja ainakin pääsi sisään :-)

   Poista
 3. Tosi hyödyllistä luettavaa kun oon itekki tonne hakemassa :) Kuinka paljon aikasemmin aloitit lukemaan tohon kokeeseen? Kuinka monta kertaa teit kokeen? En ite vielä oo alkanu lukemaan ja mietiskelen, että kuinka pian mun kannattais siihen osallistua... :D Pelottaa vähän kun on kirjat englanniks!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista tarkasti, mutta ehkä noin kuukauden aiemmin aloitin. Tosin se mun tahti oli aika laiska, että en tosiaan päntännyt kaheksaa tuntia päivässä.:D Teinköhän mä sen kokeen neljä tai viis kertaa kun halusin nostaa pisteitä varmistellakseni...haha. Kannattaa käydä nyt heti syksyllä tekemässä se koe niin on sit aikaa nostaa pisteitä jos tarvii! Ja ei siitä englannista kannata ottaa stressiä, kyllä ne sanat tulee hyvin tutuiks. Ekaa kertaa lukiessa saattaa tarvita sanakirjaa, mut sen jälkeen onnistuu tosi helposti. Itekään en oo mikään enkkunero (tosin en myöskään siinä erityisen heikko ole) ja hyvin sujui :) Jos et oo vielä hommannu noita kirjoja niin multa sais halvalla vink vink :D!!

   Poista
 4. Okei no hyvä, helpottavaa kuulla :) Pitää sit alkaa nyt ryhdistäytyä, että ehtisin jo tohon marraskuun kokeeseen... :D Ja olin just tänään tilaamassa, että olis kyllä tosi kiva! Paljolla myyt kaikki? :)

  VastaaPoista
 5. Miten Tartossa voi rahottaa opiskelua? Vai onko kaikki n.60 000e oltava "takataskussa"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin puolet pystyy kattamaan opintolainalla. Loput on sitten jostain muualta hankittava...

   Poista
 6. Heippa! Paljon yksi lukuvuosi kustantaa siellä? :) mietin sinne hakemista vuoden päästä ja yritän välivuoden aikana saada säästöjä kartutettua.
  Pakko vielä lisätä, että sulla on ihana blogi, tätä on kiva seurata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuodessa 11 000e! Kuulostaapas hurjalta. Mutta suosittelen kyllä hakemaan tänne jos vaan on mahdollisuus, nimittäin mä oon kyllä tykännyt hurjasti! :-) Ja suurkiitos, ihana kuulla <3

   Poista
 7. Mistä sait tilattua kirjat? Mitä stipendejä sait ja mistä niitä kannattaa hakea? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilasin ne muistaakseni sat collegeboardin sivuilta! Stipendejä en siis ole saanut, enkä edes tiedä mistä/miten niitä haetaan... :D

   Poista
 8. Täällä yksi myöhäinen kyselijä (: eikö kokeessa kysytty mitää fysiikan tai kemian taitoja? Ja sen siis sai uusia monta kertaa?
  Minkälaista siellä on? Jos jonkun päivän ohjelman vaikka kertoisit (:
  Kiitos jo etukäteen jos viitsit vastailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SAT-biologiassa ei tosiaan tarvitse osata kuin bilsa ja ihan tosi perusjuttuja kemiasta. Kokeen voi tehdä halutessaan monta kertaa :-)

   Jos koulupäivää tarkoitat niin riippuu todella paljon päivästä! Esim. tänä syksynä meillä on ma 8-11 epidemiologian praksi, 11-14 fysiologian praksi, 14-16 mikrobiologian luento ja joka toinen viikko 16-18 etiikan luento. Toisaalta taas torstaina on vain fysiologian ja immunologian luennot 8-12 ja illalla eestin tunti. Ja luennothan eivät ole pakollisia, mutta suositeltavia kyllä. Täällä on ihan kivaa opiskella ja koska perjantai on vapaa, muina arkipäivinä tehdään sitten töitä hieman pidempään :)

   Poista
 9. Kiitos kun kirjoitat blogiasi, sitä on mukava lukea!

  Täällä yksi alanvaihdosta haaveileva kysyy seuraavaa:

  Kuinka paljon, ja miten hyvin, tarvitsee osata fysiikkaa, kemiaa ja matematiikkaa opiskeluissanne, kun näitä taitoja ei mitata pääsykokeessa? Omista lukiovuosista on niin kauan aikaa, että suurin osa on jo unohtunut. Olen ajatellut mennä kertaamaan tietoja aikuislukioon, mutta kannattaako ko. aineet opiskella perinpohjaisesti uudestaan ja jopa mennä kirjoituksiin? Tarkoituksenani on hakea Tartoon lääkikseen tulevaisuudessa ja nyt pohdin minkä verran kannattaa uhrata aikaa lukion "uusimiseen", jotta pärjää opinnoissa.
  Olisin todella kiitollinen vastauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla!:)
   Tähänastisten kokemuksieni perusteella riittää kun osaa matematiikasta, fysiikasta ja kemiasta perusjutut. On varmasti hyvä idea kertailla kyseisiä aineita, mutta ilmankin pärjää. Tiedän, että monilla täällä on ollut sama tilanne kuin sinulla, ja mainiosti on opinnoissa pärjätty.Toki sitten lukemiseen on saatettu joutua käyttämään hieman enemmän aikaa ja vaivaa. Esimerkiksi ykkösluokan kemian kurssi oli sellainen, joka taisi aiheuttaa harmaita hiuksia kemiaa opiskelemattomille - kyllä siitä silti kaikki selvisivät. Ja apua saa kyllä muilta kemiaa opiskelleilta.
   Omasta mielestäni sun kannattaa pääasiassa keskittyä pääsykokeeseen :) Ko. aineiden kirjoittaminen syö paljon aikaa, ja koska hakiessa niiden arvosanoja ei välttämättä tarvitse, en ehkä kirjoittamista suosittelisi. Tosin tämä on vain mun mielipide !

   Poista
 10. Kiitos vastauksestasi, sain siitä hyviä vinkkejä :) Aion kerrata perusteet kyseisistä aineista, mutta en uhraa aikaani kirjoituksiin. Nyt on enää mietinnässä, haenko v. 2015 vai kertaanko kursseja, sekä teen töitä vuoden verran kerätäkseni lisää rahaa opintoja varten..
  Kaikkea hyvää sinulle ja menestystä opintoihisi myös jatkossa!

  VastaaPoista
 11. Moikka Anni!
  Ajattelin hakea Tartoon opiskelemaan.Olen tällä hetkellä lukion 2 ja ajattelin kysyä,että luitko kaikki bilsan kurssit ja luitko vain pakolliset kemman ja fyssan kurssit? Onko sieltä helppoa saada asunto? Voiko päästä sisään vaikka päättötodistuksen keskiarvo ei olisi loistava pelkällä SAT kokeella ja sillä kirjeellä?Kiitos vaivannäöstä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Itse luin kaikki biologian, kemian ja fysiikan kurssit. Suosittelen ainakin kaikki bilsat opiskelemaan.
   Asunnonhankinnan helppous riippuu tosi paljon! Kyllä täältä sillai aika helppoa on kämppä saada, mutta kannattaa olla ajoissa asialla (jo ennen heinäkuuta mielellään). Yliopiston sivuilla lukee, että sisäänpääsyyn vaikuttavat vain kirje ja SAT-koe, joten eiköhän se ole mahdollista. :)

   Poista
 12. Hei! Mitä olit mieltä tuon SAT-kokeen vaatimustasosta? Itsellä unelma lääkikseen on lähtenyt vasta lukion jälkeen, enkä siellä opiskellut kuin pakolliset bilsan kurssit ja nekin aika huonosti. Nykyään vaaditaan väh. 640p kokeesta.
  Onko noissa enkunkielisissä SAT-opuksissa asiat selitetty sen verran hyvin että riittää että opettelee ne tosi hyvin, vai pitääkö asioiden ymmärtämiseksi kahlata kaikki lukiobilsan kirjat ensin läpi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä SATista vaikean tekee se ajan niukkuus. Ja se, että monet tehtävät ovat aikas soveltavia. Nuo SAT-kirjat, joita mä luin, olivat ainakin ihan hyviä, ja luulen että jos vaikka jo kaksikin erilaista luet niin pärjäät. Tosin onhan se vähän vaikea arvioida, kun mä oon ne lukiobilsatkin lukenut... No, pidät vaan huolen että osaat syvällisesti ne asiat, joita SAT-kirjoissa käydään läpi. Eiköhän se sillai hyvin mee :-)

   Poista
 13. Hei Anni! Olisin halunnut kysyä sinulta motivaatiokirjeen sisällöstä. Olen kyllä lukenut ohjeistukset kirjeen kirjoittamisesta yliopiston sivuilta, mutta toivoisin vielä saavani sinulta jonkinlaista vinkkiä siitä, minkälaisia juttuja sinun mielestäsi kirjeeseen kannattaisi sisällyttää. Haen nyt itse toista kertaa kouluun ja viime vuonna sain kirjeestä 69 pistettä. Nyt tavoitteena olisi nostaa tuota pistemäärää niin paljon kuin tietysti mahdollista. Ongelmana vain on, etten oikein tiedä minkälaisia asioita mun kannattaisi tuoda esiin ja mitkä jättää pois, kun tuo sanamäärä on niin rajallinen. Jos saan kysyä, minkälaiset pisteet sinä sait kirjeestä, kun pääsit sisään? Olen erittäin kiitollinen vastauksestasi ja vinkeistä jo etukäteen! Tsemppiä sulle sinne kaikkeen ja aurinkoista kevättä! B)

  Ps. Blogiasi on tosi kiva seurata, kun itselläkin haavena muuttaa Tartoon ja tietty opiskelemaan lääkikseen! Kivoja vinkkejä muuten Tarton kulttuuritarjonnasta ja ravintoloista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Mun piti varmistaa vielä, mutta joo, ei saatu tietää olleenkaan pisteitä. Elikkäs en tiedä onko mun viisasta lähteä antamaan vinkkejä kirjeen sisällöstä, kun en tiedä oliko omanikaan erityisen hyvä ja muutenkin tosi vaikea sanoa, että mitä siellä halutaan lukea... Harmi etten voi nyt olla avuksi! Mutta ihanaa kevättä sinullekin, toivottavasti saat hyvän kirjeen rustailtua :)

   Poista
  2. Hei Saara! Haluaisin kysyä sulta, että kun hait toista kertaa Tartuun, niin pitikö sun lähetää sinne uudelleen kaikkien todistusten kopiot? Kun nehän on jo lähetetty, niin luulis ettei sinne enää niitä papereita vaadittais? Ja mistä saisi informaatiota siitä miten pitäisi hakea jos hakee toista kertaa?
   Olisin tosi kiitollinen jos sulla ois aikaa vastata :)

   Poista
  3. Siltä varalta että Saara ei eksy takaisin tänne kommentiboksiin - tämän linkin: http://www.ut.ee/en/prospective-students/medicine-studies# takaa löytyy hakuohjeet. Luulenpa, että toista kertaa hakiessa säännöt ovat samat kuin ekalla kerrallakin. En usko, että yliopisto säästää vanhoja hakemuksia eli laita vaan ne todistukset uudestaan menemään. :)

   Poista
 14. Moi Anni,
  Ajattelin kysyä muutaman kysymyksen. Itse en ole käynyt kun yhden lukion bilsa kurssin ja,mietinkin että pärjäisinköhän sat kokeessa pelkillä noilla kirjoilla mitkä sulla on tossa kuvassa. Ajattelin mennä tekemään kesäkuussa tuon sat kokeen ja mietin että pitäisikö nuo todistukset olla jo lähetetty ennen kokeeseen osallistumista. Mites sitten jos käykin niin hyvin että saa opiskelupaikan niin millon lukuvuosi alkaisi sitten? Kiitos jo etukäteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!
   Kyllä niissä kirjoissa pitäisi olla kaikki oleellinen. :) Todistuksia ei tarvi välttämättä lähettää ennen kokeen tekoa (16.4. on haun deadline, mutta myös toukokuussa tehty SAT-kokeen tulos hyväksytään - tässä tapauksessa siis muu hakemus mukaanlukien todistukset tulisi olla lähetettynä ennen koetta). Eli jos käyt tekemässä kokeen vasta kesäkuussa, niin et ehdi enää tämän vuoden hakuun, obviously. Lukuvuosi alkaa aina syyskuun alusta, mutta ykkösillä sitä edeltää orientaatioviikko elokuun lopussa.

   Poista
 15. Hmm, eli jos nyt toukokuussa kävisin tekemässä kokeen ja tietysti hyvällä menestyksellä, niin minulla alkaisi lääkärin opinnot syyskuussa? Kerkeisiköhän sitä sisäistää noin paljon asiaa näin lyhyessä ajassa...

  VastaaPoista
 16. Vielä, että kuinka paljon maksoit kokeeseen osallistumisesta? Minkä hintasia noi kolme kirjaa oli ja kuinka kauan siinä kesti että sait ne käsiisi? Kiitti:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se koe tais olla silloin kun itse hain n. 50e, mutta en tiedä onko se enää sama. Käy katsomassa SAT:n sivuilta. Kirjojen hintaa tai toimitusaikaa en yhtään muista :D

   Poista
 17. Ajattelin mennä tekemään SAT-kokeen ensimmäistä kertaa marraskuussa, mutta mua ahistaa ihan älyttömästi minkälainen se tulee olemaan ja se, että en kuitenkaan osaa/tajua/muista siinä mitään ja pilaan kaikki mahdollisuuteni :( Tuntuu että kaikista muista se on ollut ihan läpihuutojuttu ja "kyllä bilsan perusteilla pärjää." Olen lukenut kaikki bilsan kurssit ja ihan hyvillä arvosanoilla (9-10), mutta kirjotukset meni täysin penkin alle (olen menossa nyt uusimaan... D:) En todellakaan muista edes perusjuttuja bilsasta, proteiinisynteesistä puhumattakaan :/ Melkein kaikki kemian kurssit käyty läpi, (fyssasta 2), mutta tunnen oloni täysin idiootiksi ja en todellakaan ole kemiassa hyvä. :/ Tarvitseeko tuossa esim. muistaa funktionaaliset ryhmät ulkoa? Onko mulla minkäännäkösiä realistisia mahdollisuuksia, jos nyt aloitan jo pänttäämisen pikkuhiljaa? Enkussakin ollut aina 9-10 oppilas mutta aloin ahdistumaan että en kuitenkaan tule muistamaan & oppimaan kaikkia termejä mitä SAT-koe vaatii, ikinä.. Tilasin nyt Barronsin&Kaplanin kirjat ja olen vähän selannut esim. SparkNotes-sivustoa läpi, mutta hirveän epätoivoinen mieliala koko ajan D:::: Anteeksi avautuminen. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vähän itsevarmuutta! Sun täytyy nyt uskoa itseesi äläkä stressaa liikaa:-) Tietysti SAT-koekin vaatii opiskelua, ihmisestä riippuen enemmän tai vähemmän, mutta ei se koe mikään läpihuutojuttu ole! Tietysti kun vertaa Suomen lääkiksen pääsykokeeseen niin onhan tämä sillai helpompi (ainakin mun mielestä) kun on vaan monivalintaa, eikä tarvitse laskea tms. Kuulostaa arvosanoista päätellen siltä, ettet ole mikään tyhmä, joten nyt vaan tsemppi päälle ja lukemaan niin paljon, että epävarmuus häviää :-) Voin sanoa, että mulla oli ihan sama tilanne - bilsan kursseista 9-10 mutta kirjoitukset sitten eivät menneet kovin hyvin ja täällä silti ollaan!

   Poista
 18. Hei! Olen hakenut Suomeen lääkikseen kaksi kertaa ja aion hakea vielä kerran ensi vuonna. Olen miettinyt kuitenkin myös Tarttoota, sillä lääketiede on aina olle se mitä oon halunnu opiskella ja olisi kiva jos ovet sinne aukeaisivat :) Mietin sitä, että jos hakisin Suomen lisäksi myös Tarttooseen, mutta pelkään, että toivo Tarttoon pääsemisestä veisi motivaatiota pääsykokeisiin valmistautumisesta. Käytännössä SAT kokeeseen lukeminen ei veisi aikaa pääsykokeisiin valmistautumisesta, sillä aion käydä suorittamassa sen nyt syksyllä jo. Taustaltani ole 2014 keväällä valmistunut abi ja minulla on LEEEEM paperit ja ysin tasoinen päättötodistus. Molemmat edelliset hakukerrat ovat jääneet vain muutamasta pisteestä kiinni mutta ensi vuodesta alkaen oleva ensikertalaiskiintiö pienentää myös mahdollisuuksiani sisäänpääsyyn.(en kuulu siis ensikertalaiskiintiöön 65%, jolloin minulle jää se 35%)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Hae ihmeessä tänne myös, siinähän se lääkikseenpääsymahdollisuus vaan tuplaantuu kun pystyy hakea kahteen eri paikkaan. Sit vaan keväällä lukiessa koitat unohtaa että oot edes tänne Tarttoon hakenut ;-) Tsemppiä!

   Poista
 19. Moikka! Eli lukuvuosi maksu on 11 000? ja opintolainalla pystyy maksamaan koko opinnoista noin puolet? Miten kallista eläminen noin muuten Tartossa on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Joo, tällä hetkellä lukuvuosi on yhteensä 11 000e. Yliopistolla on oikeus nostaa sitä vuosittain jokunen prosentti, mutta meidän aikana sitä ei oo tapahtunut, enkä hirveesti usko että tapahtuukaan. Tällä hetkellä opintolainaa saa ulkomaille vajaat 7 000e eli jopa yli puolet. :) Eläminen on edullisempaa kuin Suomessa. Eniten hinta näkyy ehkä asuntojen vuokrissa ja kyllä ruokakaupassakin on jonkun verran halvempaa.

   Poista
 20. Kiitos vastauksesta! :) sähläsin ja kommentoin kahdesti!

  VastaaPoista
 21. Hei Anni!

  Mikähän on yleensä esim. 1. vuosikurssin ikähaarukka? Onko 27 ikäinen vanha vai uskotko, että yhteisöjä löytyy kaiken ikäisille? Osaatko kertoa, että integroituvatko suomalaiset mukavasti virolaisten joukkoon tai onko teillä siellä tiivis suomalaisyhteisö?
  Kiitos ja tsemppiä opintoihin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaihtelee tosi paljon, mutta ei 27 oo vanha! Ikähaarukka on oikeesti tosi laaja, just lukiosta valmistuneista jopa lähemmäs neljääkymppiä. Oman kokemukseni mukaan virolaiset ja suomalaiset pitäytyvät suht. erillään, sillä koulussakaan ei ole mitään yhteisiä tunteja yhdessä... Tietysti omasta aktiivisuudesta riippuu saako virolaisia kavereita. Suomalaisyhteisö on meillä kuitenkin erittäin tiivis :) Kiitos tsempeistä!

   Poista
 22. Kiitos pikaisesta vastauksesta :)

  VastaaPoista
 23. Heippa,

  vanha postaus, mutta toivottavasti löydät vielä kommentin. Miten tutkinnon maksupolitiikka käytännössä hoituu, eli maksetaanko aina kerran vuodessa esim. 11 000e vai maksetaanko ko. maksu osissa?
  Kiitos jo etukäteen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!

   Maksu on jaettu kahtia ja ensimmäinen osio maksetaan syksyllä, toinen keväällä. Tarkkoja ajankohtia en muista, mutta jossain lukukauden alussa/puolivälissä. :)

   Poista
 24. Hei Anni!

  Minulla olisi tähtäisessä Tarton lääketieteellinen keväällä 2016. Kävin tekemässä SAT-testin ja sain siitä 730 pistettä. Riittääkö se, vai kannattaako käydä uusimassa? :) Jaksamista opintoihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!

   730 on todella hyvä tulos! Vaikea mennä sanomaan onko se riittävä sisäänpääsyyn, mutta esim. itse sain pisteitä kasaan 720 ja täällä ollaan. Meillä tosin valintakriteerit olivat hiukan erit kuin nykyisin. Yliopiston sivuilla sanotaan että seuraavassa haussa avoin kirje ja SAT-tulos molemmat vaikuttavat 50%, kun taas meidän aikaan motivaatiokirje oli 100% ja SATstä piti olla vähintään 650p muistaakseni. Eli jos susta tuntuu, että voisit saavuttaa vielä paremmat pisteet (ja haluat pelata varman päälle) niin käy vaan kokeilemassa korottaa :) Mutta ihan hyvin tuokin voi jo riittää!

   Poista
 25. Heippa! Onko englanninkielisellä ryhmällä mahdollisuutta suorittaa vaihto-opintoja? Nettisivut eivät ainakaan sano tästä mitään ja mietiskelin että onkohan sellaista tarjolla..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Kyllä varmasti on mahdollista. Mutta käytännössä vaihto voi olla hankalaa, koska siinä jää vuodella lääkisopinnoissa jälkeen, vaikka olisi siellä vaihdossa vain parikin kuukautta... Täällä on nimittäin valmiiksi tehty lukujärjestys ja seuraavalle vuodelle ei pääse etenemään ellei kaikki kurssit ole suoritettuna. Varmaan samaan tapaan on Suomen lääkiksissäkin!(?) En myöskään usko että vaihdosta saisi juurikaan opintopisteitä hyväksiluettua. FIMSICin kesävaihdot ovat kuitenkin olleet aika suosittuja taslolaisten keskuudessa :)

   Poista
 26. Moikka! Mukava lukea blogiasi. Haluaisin kysyä omaa mielipidettäsi siitä minkälaiset mahdollisuudet on yhdistää opiskeluihin elämä suomessa? Toisaalta olen lukenut että suomeen ei ehdi käymään ja toisaalta että jotkut käyvät lähes viikottain. Mitkä ovat omat kokemuksesi? Olen jo hieman "vanhempi" hakija ja koko elämän siirtäminen toiseen maahan ei täysin ole mahdollista. Miten muut opiskelijat ovat sopeutuneet ja järjestäneet asiansa? Onko käytännössä viikottain mahdollista käydä suomessa vai onko opintoja myös vkl? Minulla ei ole lapsia mutta kaikenlaisia muita kuvioita joiden vuoksi olen sidottu suomeen jossain määrin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Kiva kuulla :) Hmmm aika vaikea kysymys. Mä ite en olisi pystynyt näiden ekojen vuosien aikana käymään Suomessa joka viikko, lukemista on ollut niin paljon. Tenttejä on oikeasti keskimäärin 1-3 viikossa. Joskus voi olla jopa viisikin (ykkösen syksynä lähinnä).

   Mä uskon kuitenkin että se on mahdollista, mutta tekee tästä valmiiksi rankasta opiskelusta vielä haastavampaa. Tiedän pari tyyppiä, joilla on ollut tyttö- tai poikaystävä Suomessa, ja sen takia on tullut Suomessa käytyä jopa viikoittainkin. Mutta ei sellainen matkustus ole mahdollista niin että voisi vaan chillailla koko viikonlopun. Mutta tietty on niitä vähän helpompiakin viikkoja, jolloin ei tarvi lukea koko aikaa. Ja tokihan tää riippuu myös siitä kuinka nopea on lukemaan ja oppimaan! Kerran kuukaudessa monet kaverit käy Suomessa, se on sellainen väli että pystyy hyvin opiskella "etukäteen" saadakseen vapaaviikonlopun :)

   Poista
 27. Heippa Anni!
  Tää on jo vanha postaus mutta tuli vastaan Tarton lääkisjuttuja selaillessani. Semmosen kysymyksen halusin vielä kysyä et miten on mahdollista että viel toukokuussa tehty SAT kokeen tulos hyväksyttäisiin jos haun deadline on 16.4? Vai ymmärsinköhän ihan väärin kun noita vanhempia kommentteja luin :D itsellä haaveet olisi sinne päästä mutta ehdin nyt tehdä SAT kokeen vain kerran nyt tammikuussa. Kiitos vastauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Joo elikkä sen toukokuun SAT:n tulos hyväksytään, jos muu hakemus on kuitenkin tehty huhtikuussa... En tiedä miksi, vähän hassua kieltämättä! :D Ja jos tulee suoraan lukiosta, niin todistuksetkin pitää vaan lähettää myöhässä kun ne saa. ( Ei nyt liittynyt kysymykseesi, mutta toi oli ainakin mulle vähän epäselvää aikoinaan)

   Poista
 28. Heippa! Kävin suorittaa sat kokeen joulukuun alussa ja sain yllätykseni pisteiksi 800. En todellakaan odottanut tuollaista tulosta, sillä olin aivan varma, että muutama tehtävä oli mennyt väärin. No en valita, kyllä tää kelpaa:) olin kuitenkin ilmoittautunut jo ennen pisteiden saapumista tammikuun sat kokeeseen(johon ei ole enää mitään järkee mennä). Ihan mielenrauhani vuoksi haluaisin varmistaa, että ne tosiaan siellä tartossa ottavat huomioon vain mun ekan kokeen tuloksen, eikä sattumoisin valitse mun tammikuun tuloksen, joka ois tietenkin 0.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau!! Huippu tulos! Jos systeemi ei oo mun ajoilta muuttunut niin sat-sivuilla itse saa valita parhaan tuloksen ja lähettää sen yliopistolle :)

   Poista
 29. Hei Anni!
  Olihan se niin, että ennen "application system"(4.1) aukeamista lähetetyt sat tulokset otetaan huomioon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Joo kyllä muutkin tulokset otetaan huomioon :)

   Poista
 30. Kuulin, että sisään pääsee vähän helpommin kuin Suomeen mutta ulos voi lentää ellei saa tenttejä läpi kahdella kertaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mun mielestä voisi sanoa, että Tarton lääkikseen pääsee helpommin. Mutta koulussa on siis sääntö, että kolmen feilatun tentin jälkeen joutuu eksmatrikuloiduksi (eli siis lentää koulusta pihalle). Käytännössä moni jää kahden hylsyn jälkeen välivuodelle, lukee sen vuoden ja yritttää sitten tenttiä sen kolmannen kerran. (Normaalisti uusinnat ovat lähekkäin toisiaan, joten lukuaikaa ei ole kovin ruhtinaallisesti uusiin yrityksiin.) En tiedä ketään, joka olisi kokonaan pudonnut pois, mutta tiedän kyllä opiskelijoita, joilla on opiskelut keskeytyneet, kun eivät ole päässeet jotakin kurssia läpi.

   Poista
 31. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! On meilläkin :) Tai siis suomalaisilla lääkisläisillä, virolaisilla ei. Haalarit ovat Virossa ihan tuntematon juttu!

   Poista
 32. Heippa! Mulla on Tarton lääkis tavoitteena tänä keväänä (2016). Sellaista haluaisin kysyä sinulta, että miten harjoittelit SAT kokeeseen? Teitkö vain noiden kirjojen harjoitustehtäviä? Ja oliko se sinusta tarpeeksi? Onko kysymykset samantasoisia kuin kirjan harjoituskokeetkin? Kiitos paljon avusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!
   Itse tein SAT:n syksyllä samaan aikaan kirjoitusten kanssa. Pääosin siis luin ihan suomeksi biologiaa. Enkunkielistä SAT-kirjaa luin lähinnä iltaisin ennen nukkumaanmenoa :D Ennen testiä tein kirjasta niitä harjoituskokeita. Ja ne olivatkin muistaakseni ihan oikeaa koetta vastaavia.

   Poista
 33. Moi! Jos tulee hyväksytyksi, niin milloin paikka pitää viimeistään ottaa vastaan? Haen yhtä aikaa myös Suomen lääkikseen ja tulokset saa vasta heinäkuun alussa. Onko ongelmaa, että on kiire ottaa Viron paikka vastaan jos odottelee Suomen tuloksia? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!
   En löytänyt mistään tarkkaa tietoa, mutta muistaakseni paikka tuli ottaa vastaan aika pian ja jopa ennen Suomen tuloksien julkaistamista. En kuitenkaan usko, että aiheesta tulee ongelmaa, sillä tänne on päässyt ihmisiä varasijoilta vielä elokuunkin puolivälissä. Ja sehän tietysti tarkoittaa sitä että joku on perunut vielä silloin :)

   Poista
  2. Luultavasti paikka kannattaa ottaa vastaan ja esim perua, jos pääsee Suomen lääkikseen.

   Poista
 34. Moi!

  Olen alkanut miettiä alan vaihtoa, ja Tarton lääkis kiinnostaisi kovasti! Ensikertalaiskiintiöiden takia ei kiinnostaisi alkaa pänttäämään pääsykokeeseen useita vuosia täällä Suomessa.. Onko niin, että opintorahaa ja -lainaa on mahdollista saada ulkomaille, vaikka olisi suorittanut jo yhden korkeakoulututkinnon? Kuinka paljon tentteihin pitää opiskella päästäkseen niistä läpi? Kuinka paljon siellä on suomalaisia alanvaihtajia? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!

   Jos sulla vaan on tukikuukausia jäljellä niin tänne saa kyllä kelalta täyden opintotuen ja korotetun opintolainan takauksen.

   Se kuinka paljon kenenkäkin tarvitsee opiskella riippuu niin paljon oppijasta, että hankala sanoa. Mutta kyllä siihen kannattaa varautua, että ekat 2,5 vuotta saa olla lähes koko ajan nenä kiinni kirjoissa. Sen jälkeen helpottaa. Itse oon lukenut eksameihin yleensä yhden viikon todella intensiivisesti (eli melkein kellon ympäri) ja hyvin on se aika ainakin mulle riittänyt.

   Alanvaihtajia on mun arvion mukaan joka luokalla muutamia. :)

   Poista
 35. millainen sosiaalinen elämä siellä on? Oletko pystynyt integoitumaan virolaisten nuorten kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä ainakin ihan tarpeeksi sosiaalinen. Bileitä ja sitsejä on sopivasti. Paljon ollaan suomalaisten kesken, eikä mun oo tullut saatua niin läheisiä ystäviä virolaisista. Lähinnä sellaisia hyvän päivän tuttuja. Meillä tosiaan ei ole mitään opetusta yhdessä virolaisten kanssa, joten heihin tutustuminen jää ihan oman aktiivisuuden varaan.

   Poista
 36. kui usein biletätte?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu. Joskus kerran kuussa, joskus neljästi. Ite en oo mikään ihan hirveä bilehile.

   Poista
 37. Moi, paljonko nykyään luulet tarvittavan sat kokeesta että pääsisi sisään? Tiedän että hankala kysymys koska painotukset muuttuivat mutta anna veikkauksesi. Itselläni on nyt 760 sat kokeesta ja kuumottaa että ei ehkä riitä sisäänpääsyyn. Kiitos paljon jo vastauksesta etukäteen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Hankala tosiaan sanoa, mutta meitä ennen taisi painotus olla 100% SAT-kokeessa, ja silloin sisäänpäässeellä porukalla oli ainakin tosi korkeita pisteitä. Voi olla että tuo 760p riittää tänä vuonna, voi olla että ei. Käy kokeilemassa vielä korottaa niin ei ainakaan jää harmittamaan, että olisi siitä jäänyt kiinni?

   Poista
  2. Joo, niin olikin suunnitelmissa tehdä :). Paljonko muuten itse sait motivaatiokirjeestä pisteitä?

   Poista
  3. Me ei saatu tietää niitä. Mutta meidän aikaan painotus olikin 100% tuossa kirjeessä, joten pisteitä ei muutenkaan oikein pystyisi vertailla. :/

   Poista
 38. Hei, Kysyisin että monenko opiskeluvuoden jälkeen voisi päästä palkalliseen harjoitteluun tai oikeisiin töihin.?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lääkärinä saa olla töissä neljännen vuoden jälkeen. Sitä ennen voi tehdä amanuenssuureja yleensä 2. vuoden jälkeen (riippuen suoritetuista opinnoista), tai jo sitä ennen jos on suhteita.

   Poista
 39. Moi, pääsin tarttoon sisään ja koulu alkaa nyt sit 4.9! Haluaisin kiittää sinua kaikesta informaatiosta mitä blogisi on antanut, ilman sitä en ehkä nyt olisi lääkiksessä!

  Minne tuo opetus muuten sijoittuu Tarttossa? Ja vaihtuuko opetuksen sijainti kun päästää kliiniseen vaiheeseen?
  Hyvää kesää ja nähdään ensi syksynä Tarttossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, suuret onnittelut opiskelupaikasta! Ihana kuulla, että tästä on ollut apua. :)

   Preklinikassa ollaan enimmäkseen Biomeedikumilla (Ravila 19), kun taas kliinisessä vaiheessa sairaalalla (Puusepa 8). Näin satunnaisia poikkeuksia lukuunottamatta.

   Sulle kans kivaa kesää, nähdään syksyllä!

   Poista